23 Φεβρουαρίου 2011

Ημερίδα για την Κακοποίηση και Θανάτωση των Ζώων Συντροφιάς

Η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με το τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας διοργάνωσε ημερίδα στις 13.02.2011, με θέμα "Κακοποίηση και θανάτωση των ζώων συντροφιάς"
Ο κύριος Απόστολος Περιστέρης, κτηνίατρος και αστυνόμος Β' παρουσίασε στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτό που τόσα χρόνια υποστηρίζουν οι φιλόζωοι.

Η κακοποίηση ζώων συχνά αποτελεί δείγμα μελλοντικής  βίας προς τους ανθρώπους.
  • 100% όσων διέπραξαν σεξουαλικό έγκλημα είχαν κακοποιήσει ζώο
  •  71% των γυναικών που κακοποιήθηκαν ανέφεραν ότι το ίδιο άτομο που τις κακοποίησε είχε κακοποιήσει κάποτε το κατοικίδιό τους ή απείλησε να κακοποιήσει ζώο! (Ascione, 1998)
  •  88% όσων κακοποιούν παιδιά είχε επίσης κακοποιήσει ζώα στο σπίτι του.
  •  70% όσων είχαν κακοποιήσει ζώο βρέθηκε να έχει κάνει κι άλλα εγκλήματα
  •  61,5% από αυτούς που είχαν κακοποιήσει ζώο είχε επιτεθεί σε ανθρώπους (Clarke, J. P. 2002).
  • 63,3% των κρατουμένων λόγω καταδίκης για βίαια εγκλήματα έχει παραδεχτεί πως έχει κακοποιήσει ζώα - εκτός από αυτούς που δεν το παραδέχονται (Schiff Louw Ascione, 1999).
 Οι διοργανωτές τόνισαν την αναγκαιότητα να καταγγέλλονται τα περιστατικά κακοποίησης προκειμένου να τιμωρούνται οι δράστες, για να εκλείψει το πρόβλημα που ντροπιάζει τη χώρα μας.
Η αστυνομία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί και τα περιστατικά κακοποίησης διώκονται αυτεπάγγελτα χωρίς να χρειάζεται η υποβολή μήνυσης.

Βέβαια στην Ελλάδα είναι λεπτό και περίπλοκο το θέμα της τήρησης των νόμων. Όπως λεπτό είναι το θέμα των καταγγελιών κακοποίησης όταν οι περισσότεροι αδιαφορούν ή ανησυχούν για τον κοινωνικό αντίκτυπο ή το φόβο των αντιποίνων.

Ωστόσο η ημερίδα είχε ανέλπιστη επιτυχία. Η αίθουσα ήταν γεμάτη. 
Είναι η πρώτη φορά που τέθηκε σοβαρά το θέμα της κακοποίησης των ζώων στη χώρα μας, δημιουργώντας τις προυποθέσεις για ένα κοινωνικό και νομικό πλαίσιο που αν εφαρμοστεί θα συμβάλλει πολύ σοβαρά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

4 σχόλια:

  1. κάποιος σπουδαίος είχε πει:
    "ο πολιτισμός μας φαίνεται από τη συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα"

    ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων (καταραμένο αλτσχάϊμερ)

    Όλα είναι θέμα παιδείας και παραδειγματισμού Νεφέλη. Όταν ολόκληρα κράτη την "πέφτουν" σε είδη προς εξαφάνιση- βλ. Ιαπωνία, Νορβηγία και φάλαινες- και δεν τιμωρούνται, πως να τιμωρήσεις έναν άξεστο που νομίζει ότι η αφεντιά του είναι ότι καλύτερο έχει αναδείξει ο πλανήτης? ίσα-ίσα που θα τον τσατίσεις κιόλας.

    Καλύτερα θα ήταν ένα σεμινάριο. Μπας και ξυπνήσει αυτό που κουβαλάει στο κεφάλι του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστά θυμασαι:) Ο Γκαντι το ειχε πει.

    Στην ημεριδα αναφερθηκε η αναγκαιοτητα της παιδειας και φιλοζωικης διαπαιδαγώγησης κατι με το οποιο οι Ελληνες ουδεμια σχεση εχουν.
    Συμφωνουμε οτι πρεπει να μαθουμε σε αυτη τη χωρα να σεβομαστε τα ζωα, αυτο ομως πρεπει να ξεκινησει απο το σχολειο, απο την οικογενεια, δεν νομιζω οτι αρκει ενα σεμιναριο. Ειναι τροπος σκεψης, ζωης.

    Πιστευω ομως οτι και η τιμωρια των δραστων ειναι διαπαιδαγώγηση, διαμορφώνει συνειδήσεις και λειτουργει ανασταλτικά στον μελλοντικο δραστη.
    Procrustes σκοτωνουν τις φαλαινες υποτιθεται για βιοποριστικους λογους. Φυσικά είμαι αντιθετη αλλα υπαρχει αιτια εστω υποτιθεμενη.
    Στην Ελλαδα πως να δικαιολογήσω και να αποδεχτώ, να καινε σκυλιά ή να τους συνθλιβουν το κρανιο; και πως ειναι δυνατον να μην ανησυχουμε οταν αυτοι οι ανθρωποι ζουν ανενοχλητοι διπλα μας, κυριολεκτικα μερικες φορες και οχι μεταφορικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιος ομως, nefeli μου, εμπιστευεται την Ελληνικη αστυνομια που δηλωνει προθυμη να συνεργαστεί,οπως διαβαζουμε; Εδω οχι μονο δεν προστατευουν τους ανθρωπους, αλλα οπως ξερουμε κοιτανε να τους ...ξεκανουν σε καθε διαδηλωση, για τα ζωα θα ενδιαφερθουν;
    Καποια πραγματα ειναι και θεμα παιδειας, απο τα μικρα χρονια θα πρεπει να ξεκιναει κανεις να διδασκει στα παιδια ειτε μεσω του σχολειου, ειτε με το δικο του τροπο, την αγαπη και το σεβασμο στη ζωη, αλλα βλεπεις το κρατος μας εχει αλλες προτεραιοτητες, να μας διδαξει π.χ πως θα γινουμε καλοι και υπακοοι πολιτες, τοις κεινων ρημασι πειθομενοι...

    Καλο σου βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Ελβα,

    Κανεις δεν την εμπιστευεται ή ελαχιστοι.
    Αλλα τι επιλογες εχουμε; Η εγκυκλιος της ΕΛ.ΑΣ ειναι μια ελπιδα για να αντιμετωπιστει η κακοποιηση, τουλαχιστον σε περιπτωσεις που γνωριζουμε τον δραστη. Μη χειρον βελτιστον. Θα δούμε αν θα λειτουργήσει.
    Για την φιλοζωικη παιδεία το ειχαμε ξανασυζητησει. Επιβάλλεται να αρχισει εστω να καλλιεργείται στη χώρα μας.
    Θα περασουν όμως πολλά χρόνια για να καρποφορήσει εαν και εφοσον γινουν καποιες σοβαρες προσπάθειες.
    Μεχρι τότε καπως πρεπει να αντιμετωπιστει το φαινόμενο της βαρβαρότητας απεναντι στα ζωα, το οποιο πιστεψε με ειναι τεραστιο.
    Τουλαχιστον τώρα μπορουμε να απευθυνθούμε στην αστυνομία και να απαιτήσουμε την επεμβαση της. Πριν απο ολη αυτή την εξελιξη αντιμετώπιζαν ως επι το πλειστον σαν τρελλο οποιον τολμούσε να ζητήσει βοήθεια για φιλοζωικο θέμα.

    Καλό βράδυ και σε σένα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή