2 Φεβρουαρίου 2011

εκτονωτικό

Ξύπνησα άρρωστη. Με πυρετό και ένα φρικτό πόνο στο αυτί.
Προφανώς κρύωσα χθες με το μηχανάκι του γείτονα, που με βαριά καρδιά με πήγε αλλά και με γύρισε από τη δουλειά.
Αναγκάστηκα να του το ζητήσω, εφόσον μάλιστα δουλεύουμε πολύ κοντά, σκέφτηκα ότι δεν θα του ήταν τραγικός κόπος. Λόγω απεργίας των ΜΜΜ δεν είχα άλλη επιλογή.
Φυσικά θα μπορούσα να μην πάω ή να πάρω το αυτοκίνητο. 
Η μία ιδέα χειρότερη από την άλλη.

Δεν με συμπαθεί ο άνθρωπος, αλλά ούτε και εγώ τον συμπαθώ. Είναι μίζερος, κακότροπος και φωνακλάς. Αναρωτιέμαι αν ξέρει τι σημαίνει χαρά, αμφιβάλω αν έχει γελάσει στη ζωή του. Αδιευκρίνιστο γιατί δέχτηκε να κάνει αυτή την καλή πράξη.

Οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν για να μπορέσω να πάρω άδεια, οπότε αδικαιολόγητη η σημερινή απουσία. Βέβαια πάλι δεν θα μπορούσα να πάω στη δουλειά. Δεν διαθέτω τόσο μεγάλη δόση μαζοχισμού για να χρησιμοποιήσω το αυτοκίνητο για το κέντρο ή να δοκιμάσω το ταξί τέτοια μέρα. Όσο για τον γείτονα, καλύτερα να πιω κώνειο πάρα να του το ξαναζητήσω.


Όλοι μαζί θυμήθηκαν να κάνουν την επανάσταση.

Ένας, ένας βρε παιδιά, έχει για όλους.

Ο σκύλος με κοιτάει μέσα στα μάτια. 

Περιμένει από λεπτό σε λεπτό να πω τη μαγική λέξη -βόλτα- αλλά δεν θα την πω σήμερα, δυστυχώς.

Ότι να ναι το σημερινό ποστ, για εκτόνωση. Το μπλογκάκι βοηθάει σε αυτό.

Δίκιο είχε ο πικρόχολος από δίπλα όταν με παρότρυνε να το ανοίξω.  
Λειτουργεί εκτονωτικά, μου έλεγε και θα γράφεις για τα ζώα, γνωστό το κουσούρι μου.

Η κρίση άλλωστε δεν επηρεάζει το στάτους των ζώων.

Αυτό σκέφτηκα όταν διάβασα τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την προστασία των ζώων.

Φαίνεται ότι αποδίδουν οι πιέσεις των φιλοζωικών σωματείων.

Πρώτη φορά βλέπω σε δημόσιο έγγραφο να γίνεται αναφορά στο πόνο των ζώων.

 
«Κανείς δεν πρέπει να κάνει άσκοπα ένα ζώο να πονά, να υποφέρει ή να αγωνιά…, κανείς δεν πρέπει να εγκαταλείπει ένα ζώο συντροφιάς».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ  ΠΟΛΙΤΗ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ  ΕΛΛΗΝ.   ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΚΛΑΔΟΣ  ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ  ΚΑΙ   ΤΑΞΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝ. ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ
               Τ Μ Η Μ Α     1o
Π. Κανελλοπούλου 4 -  101 77 - ΑΘΗΝΑ
Αρμόδιος:  Α/Υ   Γεώργιος Σκούρας. 
τ/φ: 210 6920343 - fax: 210 6977374
Αριθ. Πρωτ:  1009/6/32-τξη


Αθήνα,    20     Ιανουαρίου 2011     
ΠΡΟΣ: 1. Γ.Α.Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
            2. Α Δ. ΧΩΡΑΣ

ΚΟΙΝ.: 1. Υ.Π.τ.Π./Γραφεία κ.κ. Υπουργού,
                 Υφυπουργού & Γενικού Γραμματέα
                 Δημ. Τάξης
            2. Α.Ε.Α./Γραφεία κ.κ. Αρχηγού, Υπαρχηγού,
                 Προϊσταμένου Επιτελείου, Γενικών
                 Επιθεωρητών Αστυνομίας Βορείου &
                 Νοτίου Ελλάδος, Προϊσταμένου Κ.Α.Τ.
            3. Α.Ε.Α./Δ-νση Δημόσιας Ασφάλειας
4. Γ.Α.Δ. Π. Χώρας


ΘΕΜΑ:   «Προστασία των ζώων»
 
ΣΧΕΤ.: α. 71572/10/497632 από 4-8-2010 διαταγή (Δ.Δ.Α./Α.Ε.Α.)

             β. Ν. 2017/1992 (ΦΕΚ Α-31) «Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων»
             γ. Ν. 1197/1981 (ΦΕΚ Α-240) «Περί προστασίας των ζώων»


 1. Σε συνέχεια της ανωτέρω (α) σχετικής που αναφέρεται στο αντικείμενο του θέματος, σας γνωρίζουμε ότι, παρά τις προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες αναγνωρίζονται από τις ενδιαφερόμενες φιλοζωικές οργανώσεις και ευαισθητοποιημένους πολίτες, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο εξακολουθούν να περιέρχονται καταγγελίες σχετικά με περιπτώσεις κακοποίησης, βασανισμού ή και θανάτωσης ζώων. Επίσης έχουν κατατεθεί και αρκετές Ερωτήσεις Βουλευτών σχετικές με το εν λόγω ζήτημα, στο πλαίσιο της άσκησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

 1. Κατόπιν των ανωτέρω, σας υπενθυμίζουμε τα διαλαμβανόμενα σε αυτή και παρακαλούμε όπως δώσετε κατευθυντήριες οδηγίες - εντολές για την περαιτέρω δραστηριοποίηση των αρμόδιων υφισταμένων σας Υπηρεσιών, αναφορικά με την αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, σε κάθε συντρέχουσα περίπτωση, με στόχο την παντελή εξάλειψη περιστατικών κακοποίησης, βασανισμού ή άλλης βάναυσης συμπεριφοράς σε βάρος των ζώων.
-   Ιδιαίτερα τονίζεται η αναγκαιότητα για διαρκή συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές ευθύνης σας, άμεση εξέταση των καταγγελιών αυτών και η με κάθε τρόπο υποβοήθηση του έργου τους.  

 1. Πλέον των ανωτέρω, κρίνεται επιβεβλημένο να επισημανθούν ενδεικτικά και οι παρακάτω βασικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στα (β) & (γ)  σχετικά νομοθετήματα τα οποία ρυθμίζουν το συγκεκριμένο θέμα:
    α.  Με τις διατάξεις του (β) σχετικού καθορίζεται ότι: «Κανείς δεν πρέπει να κάνει άσκοπα ένα ζώο να πονά, να υποφέρει ή να αγωνιά…, κανείς δεν πρέπει να εγκαταλείπει ένα ζώο συντροφιάς». «Χειρουργικές επεμβάσεις όπως κόψιμο ουράς, φωνητικών χορδών, απαγορεύονται ρητά, εκτός εάν είναι απαραίτητο για κτηνιατρικούς λόγους ή προς όφελος του ζώου».
 • Με τις ίδιες διατάξεις για τους παραβάτες προβλέπεται ποινή, φυλάκισης μέχρι (5) μήνες ή χρηματική ποινή ή και τα δύο.
β.  Με τις (γ) σχετικές διατάξεις προστατεύονται τα ζώα συντροφιάς, εργασίας και εκτροφών.
 • Ιδιαίτερα προστατεύονται από: δολοφονία, βασανισμό, κακοποίηση, μη παροχή κατάλληλης και επαρκούς τροφής και νερού, μη εξασφάλιση καταλύματος άνετου, υγιεινού και προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, βασανισμό η κακομεταχείριση κατά τη μεταφορά του με αυτοκίνητο, πλοίο, τραίνο ή αεροπλάνο, παράνομη ευθανασία, θανάτωση θηλαστικού στα σφαγεία χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση, παραβίαση των διατάξεων για τα πειραματόζωα (Ν. 2015/2001-ΦΕΚ Α-30 και Π.Δ. 160/1991ΦΕΚ Α-64 ).
 • Οι ποινές που προβλέπονται είναι φυλάκιση μέχρι (6) μήνες η χρηματική ποινή ή και τα δύο.

 1. Με δεδομένη τη σημασία την οποία αποδίδει η πολιτική και φυσική Ηγεσία, στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο άλλωστε καταδεικνύει και το επίπεδο πολιτισμού μιας Χώρας, παρακαλούμε για την διαρκή εγρήγορση - ευαισθητοποίηση του προσωπικού των Υπηρεσιών σας, ώστε να μηδενιστούν τα περιστατικά κακοποίησης ζώων.

 1. Οι κ. κ. Γενικοί Αστυνομικοί Δ/ντές που κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται για την ενημέρωσή τους και άσκηση της δέουσας εποπτείας - ελέγχου όσον αφορά την πιστή υλοποίηση των διατασσομένων.

 1. Η παρούσα υποβάλλεται στα Γραφεία κ.κ. Υπουργού, Υφυπουργού, Γεν. Γραμματέα Δημ. Τάξης, Αρχηγού, Υπαρχηγού, Προϊσταμένου Επιτελείου και Γεν. Επιθεωρητών Αστυνομίας Βορείου & Νοτίου Ελλάδος, για ενημέρωση.                                       Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΚΛΑΔΟΥ
                                         ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ
                                                                                           Υποστράτηγος
   

4 σχόλια:

 1. Δύσκολη έχει γίνει η καθημερινότητα.. πολύ.. Το ποδήλατο το έχεις σκεφτεί ως λύση; Αι σιχτιρ ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Από τα Νότια προάστεια στο κέντρο, όχι δεν το σκέφτομαι και σε ποιους δρόμους;
  Οπως το είπες, αι σιχτιρ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Περαστικα σου, φιλη nefeli!

  Σε καταλαβαινω απολυτα, τα εχω περασει και πραγματικα για τους μονους που ευχομαι να ταλαιπωρηθουν, ΠΟΛΥ ΟΜΩΣ, απο εδω και περα ειναι αυτοι που εφτασαν τη χωρα σε αυτη τη κατασταση, πανω κατω ειναι οι ιδιοι που εκλεγονται ...εναλλαξ καθε 4 χρονια, (ακομη), δυστυχως!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σε ευχαριστώ Ελβα:)
  Εμεις θα ταλαιπωρούμαστε με διάφορους τροπους και για αρκετό καιρο. Οι εναλλαξ εκλεγμένοι ξερουν να αποφεύγουν τις κακοτοπιές.

  καλό σου βράδυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή