13 Απριλίου 2011

φιλοζωικού περιεχομένου

Είναι κατάρα σε αυτόν τον τόπο να αγαπάς και να φροντίζεις αδέσποτα ζώα, ειδικά τέτοια εποχή που η ίδια μας η ύπαρξη μπορεί να περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Για μερικούς μάλιστα είναι πρόκληση και η αναφορά έστω στην ευζωία των αδέσποτων.
Μα, για τα αδέσποτα θα ενδιαφερθούμε τώρα;
Λες και ενδιαφερθήκαμε ποτέ για τα εκατοντάδες σκοτωμένα σκυλιά και γατιά στους δρόμους και πόσα αλλά άρρωστα και σκελετωμένα στα σκουπίδια, και στα βουνά που τα εγκαταλείπουμε.

Μέσα σε όλο αυτό το φιλοζωικό πνεύμα που μας διακατέχει έρχεται το νέο νομοσχέδιο ως μία ακόμα τροχοπέδη στο καταραμένο έργο των φιλόζωων και όσων διατηρούν περισσότερα από δύο ζώα.

Πώς να μην βάλει φωτιά στο διαδίκτυο η διαβούλευση του νέου νομοσχεδίου;

Τρεις ηµέρες προτού λήξει η ανοιχτή διαβούλευση στο Διαδίκτυο για το σχέδιο νόµου περί δεσποζόµενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα σχόλια φτάνουν ήδη τα 1.359.
Μάλιστα, ο αριθµός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθµό των σχολίων (650) που έκαναν οι πολίτες στο προσχέδιο νόµου για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής και την αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονοµικών!


Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο νόμου:

Απαγορεύεται να διατηρούμε πάνω από δύο ζώα και από αυτό δεν εξαιρούνται ούτε τα πουλιά ούτε τα ψάρια. Απαγορεύεται δηλαδή να φροντίσω 3 νεογέννητα γατάκια από τα σκουπίδια, είναι καλύτερα να πεθάνουν στο απορριματοφόρο.
Απαγορεύεται να μεταφέρω με το αυτοκίνητό μου πάνω από πέντε ζώα.
Δηλαδή αν βρω 5 γατιά ή 5 κουτάβια και στο αυτοκίνητο είναι ο δικός μου σκύλος,  πρέπει να τα αφήσω να πεθάνουν γιατί θα πληρώσω 1000 ευρώ πρόστιμο. Αν τολμήσω να το ξανακάνω το πρόστιμο θα είναι 2000 ευρώ.


Η υποχρεωτική τοποθέτηση microchip είναι πολύ σημαντική εξέλιξη γιατί έτσι θα περιοριστούν οι εγκαταλείψεις κατοικίδιων στους δρόμους.
Οι φιλόζωοι όμως πώς θα αντεπεξέλθουν οικονομικά ΚΑΙ σε αυτό κόστος; δεδομένου ότι ως τώρα η τοποθέτηση microchip επιβάρυνε τους ιδιοκτήτες.

Εκτός λοιπόν ότι θα πρέπει να αφήνουμε τα γατιά και τα κουτάβια στα σκουπίδια δεν θα μπορούμε να προωθήσουμε για υιοθεσία όσα αδέσποτα ζώα φροντίζουμε.

Για να αποκτήσουμε το δικαίωμα να βάλουμε αγγελίες για την εύρεση οικογενειών για τα αδέσποτα ζώα, χρειάζεται να πληρώσουμε 40-50 ευρώ για την τοποθέτηση microchip σε κάθε ζώο.
Το πρόστιμο για κάθε αγγελία που δεν θα αναγράφεται αριθμός microchip είναι 500 ευρώ για την πρώτη φορά και 1000 ευρώ για την δεύτερη.
Πρόστιμο 300 ευρώ θα πληρώνουμε και για την τοιχοκόλληση αγγελιών.

Πρόστιμα
14  για τους απλούς ιδιοκτήτες και φιλόζωους
11 για εμπόρους και εκτροφείς
 Κανένα πρόστιμο δεν αφορά Δήμους, Κοινότητες που οι περισσότεροι έχουν διακόψει τα προγράμματα περίθαλψης και στείρωσης ή για άλλες δημόσιες υπηρεσίες

O 3170 προστάτευε έστω στοιχειωδώς τα θηλυκά ζώα που προορίζονταν για αναπαραγωγή.
‘Αρθρο 3 «στ) να μην γονιμοποιούνται οι θηλυκοί σκύλοι που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή πριν από το πρώτο και μετά το ένατο έτος της ηλικίας τους,
 ζ) να μην γονιμοποιούνται οι θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο και πάντως πριν από την παρέλευση εννέα μηνών μετά τον τελευταίο τοκετό.
Το άρθρο αυτό όμως αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο που σημαίνει ότι ο κάθε εκτροφέας είτε επαγγελματίας είτε ερασιτέχνης θα μπορεί να ζευγαρώνει ανεξέλεγκτα τα ζώα του σε βάρος της υγείας τους αλλά προς όφελος της τσέπης του, εννοείται.


Καμία αλλαγή ή βελτίωση δεν προβλέπεται για τα ζώα που πωλούνται στα pet shops.
Η Ελλάδα αφήνει το λιθαράκι της στην αδιάκοπη αναπαραγωγή γενετικά «ελαττωματικών» κουταβιών και στα χιλιάδες ζώα που γεννιούνται για να πεθάνουν σε απάνθρωποες συνθήκες, με μοναδικό σκοπό το κέρδος.
Το σύνθημα Stop Puppy Mills που ενώνει  τους φιλόζωους όλου του κόσμου φαντάζει όλο και πιο μακρινό όνειρο.

Τουλάχιστον είναι παρήγορο ότι υπάρχουν δύο πολύ θετικά μέτρα.
Θα απαγορευτεί η λειτουργία τσίρκων με ζώα και
η συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις (ζώα με κομμένα αυτιά και ουρές)


Και επειδή ακόμα δεν έχω συνέλθει από το πολιτισμικό σοκ (και δεν προβλέπεται σύντομα) να βάλω μία φωτογραφία απο μια χώρα που η επικεφαλίδα του αντίστοιχου νόμου είναι η εξής:

 Σκοπος του παρόντος νόμου ειναι η προστασία της ζωής και της ποιότητας διαβίωσης των ζώων, ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΖΩΑ, ΣΑΝ ΙΣΟΤΙΜΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ (τα κεφαλαία του μεταφραστή).


Σημείωση του μεταφραστή:
Το "ισότιμα" δεν αναφέρεται αυτολεξεί στο κείμενο του νόμου. Η ακριβής μετάφραση του κειμένου ειναι "συν-πλάσματα". Αλλά το συνθετικό "συν-" στην Γερμανική γλώσσα (ισως και στην ελληνική) υποδηλώνει ισοτιμία.
Παραδείγματα: συν-ανθρωπος, συν-τροφος, συν-αδελφος.
Αν δεν υπάρχει ισοτιμία, δεν μπαίνει το "συν-" στην λέξη.


Ισως αναθεωρηθούν ή καταργηθούν αρκετά απο τα άρθρα εξαιτίας της αυξημένης αντίδρασης.
Στην αντίθετη περίπτωση θα λέμε κάθε πέρυσι και καλύτερα.

2 σχόλια:

  1. Αντιφιλοζωικού περιεχομένου, ο νόμος. Απίστευτο, μόνο άσχετοι ή υστερόβουλοι με στόχους να πλήξουν τους φιλόζωους. Άλλη μια αρνητική ένδειξη για την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα πλήξουν τα αδέσποτα ζώα, εφοσον οι φιλόζωοι θα έχουν εξαντληθει και δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν πια!
    Είναι αποκαρδιοτικό και απαγορευτικό για εναν άνθρωπο που θελει να βοηθήσει ένα ζωο.
    Και ανήθικο. Αν εξαιρέσεις τα 2 αυτά θετικά μετρα τα περισσοτερα είναι σαν να συντάχτηκαν με μοναδικό σκοπό το κέρδος, αντιμετωπίζοντας τα ζωα ως αντικείμενα, για αλλη μία φορά και χειρότερα.

    Δεν ξέρω Περαστικέ, ειναι μία σκετη απογοήτευση.
    Ελπίζω να λαβουν υποψην τους τις αντιδράσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή