2 Μαρτίου 2011

Καθημερινές ιστορίες

Τρεις φορές πήγα στο ΙΚΑ για να εισπράξω το επίδομα ασθενείας. Τις δύο πρώτες φορές έφυγα με το που πάτησα το πόδι μου στον όροφο. Ήταν ατελείωτη η ουρά των ασφαλιζόμενων σε σημείο να μην μπορούμε να διασχίσουμε τις σκάλες.
Σήμερα μόνο 76 άτομα ήταν πριν από μένα, οπότε σκέφτηκα να δοκιμάσω την τύχη μου.
Εννιά ή ώρα και βρισκόμαστε στο νούμερο 25 της σειράς προτεραιότητας.
Προσπαθώ να μην σκέφτομαι τι ώρα θα έρθει η δική μου, με αυτό το ρυθμό εξυπηρέτησης.
Κακώς δεν σκέφτηκα να πάρω μια εφημερίδα ή ένα βιβλίο για να αντέξω την αναμονή αλλά ευτυχώς που υπάρχει το κινητό. Θα παίξω κάποιο παιχνίδι θα ανταλλάξω sms, που θα πάει θα περάσει η ώρα, δεν μπορεί.
Και εκεί που δοκιμάζω το brain challenge και αρχίζω να ανησυχώ ότι brain δεν διαθέτω γιατί αδύνατον να καταλάβω τη διαφορά του πράσινου κλάσματος με το κόκκινο και ποιό πλήκτρο στην ευχή πρέπει να πατήσω, μου αποσπά την προσοχή μια συνομιλία σε ένα από τα γκισέ.

Ένας σχετικά ηλικιωμένος κύριος κουτσαίνοντας και ασθμαίνοντας στηριζόμενος σε πατερίτσα λέει πολύ ευγενικά στην νεότατη υπάλληλο:
- Δεσποινίς σας παρακαλώ μπορείτε να σημειώσετε ακριβώς ποια δικαιολογητικά πρέπει να συγκεντρώσω;
- Γιατί εσείς δεν ξέρετε να γράφετε;

Τα κλάσματα φαίνεται μου προκάλεσαν κάποια σύγχυση γιατί δεν συνηθίζω να κάνω τον συνήγορο. Αυτή τη φορά τον έκανα και πλησίασα στο γκισέ ζητώντας από την υπάλληλο να μου πει εμένα να σημειώσω τα δικαιολογητικά αφού της είναι τόσο μεγάλος κόπος.
Έχει πλησιάσει όμως και ένας άλλος κύριος σε μεγαλύτερη σύγχυση από μένα απαιτώντας από την υπάλληλο να ζητήσει συγνώμη από τον άρρωστο άνθρωπο που ταλαιπωρείται τόση ώρα όρθιος και να φωνάξει τον προϊστάμενο της.
Η υπάλληλος χτυπάει το βιβλιάριο στο γραφείο της και εξαφανίζεται νευριασμένη.
Εμφανίστηκε μία άλλη μετά από λίγο, κάθισε στο γραφείο και σαν να μη συνέβη τίποτα, ρώτησε τον κύριο με την πατερίτσα πώς μπορεί να τον εξυπηρετήσει.

Έφυγα, δεν ήθελα να δω περισσότερη φτώχια.
Φεύγοντας έσκισα και την εντολή πληρωμής. Το ξέρω ότι δεν έκανα κανένα κατόρθωμα.
Όμως αυτή η ανοχή και η αξιοπρέπεια που μου έχουν απομείνει κοστίζουν πολύ περισσότερα από το επίδομα ασθενείας με το οποίο δεν πρόκειται να φτωχύνω ούτε να πλουτίσω.
Το ελληνικό κράτος θα το χρειαστεί περισσότερο από εμένα για τα έξοδα της ταφόπλακας του, την οποία εμείς θα πληρώσουμε ούτως ή άλλως.

<> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <>

Και επειδή είμαι φύση αισιόδοξη, από ότι λένε, ανυπομονώ να έρθει η Καθαρή Δευτέρα, να πετάξουμε χαρταετό.
Ο αδελφός μου μαζεύει από την προηγούμενη την πιτσιρικαρία της οικογένειας και τον φτιάχνουν όλοι μαζί. Μάνες, ψαρόκολλες, σπάγκοι, εκτός από το κύριο θέμα που το ζωγραφίζει μόνος του.
Μια χρονιά είχε ζωγραφίσει το πιτσιρίκι που έκανε πιπί του στο στέμμα.
Το σκίτσο του Ορνεράκη για το δημοψήφισμα του ’74. Για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να μην ξεχνάνε οι μεγαλύτεροι.
Ρομαντικός ιδεολόγος ο αδελφός, του έμεινε το κουσούρι της επανάστασης και ο χαρταετός σε ένα δέντρο της Πεντέλης.





Ας πετάξουμε λοιπόν, για να διασκεδάσουμε λίγο πριν γκρεμοτσακιστούμε ολοσχερώς.


6 σχόλια:

  1. Φίλη Νεφέλη, έχω περάσει άπειρες φορές ίδιες καταστάσεις. Έχω δεινοπαθήσει, έχω φτάσει στο σημείο να θέλω να τους σκυλοβρίσω όλους. Η μεγαλύτερη φτώχια είναι αυτή ακριβώς για την οποία μίλησες. Η φτώχια σε αξίες και συμπεριφορές.. Και δυστυχώς και από συνομιλήκους! Δε φαντάζεσαι πόσο σε ένιωσα! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατι να ..γκρεμοτσακιστουμε;
    Να γκρεμοτσακισουμε ΑΥΤΟΥΣ ολους που φταινε και μας εφεραν σ αυτη τη κατασταση ωστε να χρειαζεται να ανεχομαστε καθημερινα...τερατα αγενειας, (για να πουμε το λιγοτερο), σε δημοσιες θεσεις και αξιωματα να μας βριζουν και να μας φερονται σαν να εχουν κατι να κερδισουν οταν μας μειωνουν! Ποτε θα καταλαβει ο κοσμος οτι αυτη ειναι λαθος συμπεριφορα;Πιστευω οτι πουθενα δεν φερονται τοσο απαξιωτικα και υποτιμητικα, οσο σε δημοσιες υπηρεσιες, στην Ελλαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Road, αναρωτιέμαι μερικές φορές αν ζούμε όλοι στην ίδια χώρα, ειδικά όταν αντιμετωπίζω τέτοιες συμπεριφορές. Θα έλεγα μάλιστα οτι ειναι περισσοτερο απογοητευτικο στη συγκεκριμενη περίοδο που διανύουμε γιατι αν χάσουμε και την ανθρωπιά μας, όση υπάρχει ακόμα, τι θα μείνει;
    Ευτυχώς που έφυγα!
    Σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελβα, αυτό θα ήταν το ιδανικό, αναμφισβήτητα.
    Ομως όλοι συμβάλλαμε συνειδητά, ασυνείδητα για να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση και καταλήξαμε ενας λαός με χαμένες αξίες, χωρίς ηθική και πολιτισμό.
    Λαμπρό παράδειγμα οι ελληνικες δημόσιες υπηρεσίες. Κατάχρηση των προνομίων τους, που γιατι να τα έχουν; Διαφθορά, χρηματισμός. Η ελληνική ελίτ.
    Υπάλληλος του ταχυδρομικού ταμιευτηριου σε επαρχιακη πόλη απόφοιτη δημοτικού εχει ετήσιο εισόδημα 56.000e. Στην ίδια πόλη το ετήσιο εισόδημα καθηγήτριας της αγγλικής φιλογιας είναι 18.000e.
    H πρώτη βέβαια είχε μπαρμπα στη Κορώνη. Το μοναδικό τελικά κριτήριο για να γίνει κάποιος ΔΥ. Πως να μην εχουμε ίσως τις χειρότερες δημόσιες υπηρεσίες του ανεπτυγμένου κόσμου.
    Ισως και να μας αξίζει το γκρεμοτσάκισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλά ρε συ Νεφέλη
    ολόκληρη πατερίτσα είχατε μέσα στα χέρια σας, την αφήσατε αχρησιμοποίητη? Βέβαια η πιο λογική χρήση είναι αυτή που σου έρχεται αμέσως στο μυαλό, αλλά αν εμβαθύνεις- όπως το πρόστυχο μυαλό μου- ανακαλύπτεις έναν ολόκληρο καινούριο κόσμο ιδεών...;)

    Καλή διασκέδαση τη Δευτέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Proctrustes καθόλου άδικο δεν έχεις και να πω ότι δεν το σκέφτηκα; το σκέφτηκα, αλλά οι καλοί μου τρόποι επικράτησαν.
    θέλω να έχω και μια ελπίδα ότι δεν θα φτάσουμε ως εκεί.

    Σε ευχαριστώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή