2 Ιουνίου 2011

Η κλήτευση


Είμαι μάρτυρας σε μία υπόθεση και πριν λίγες μέρες έλαβα μία κλήτευση από το Πταισματοδικείο για να καταθέσω.
Ζήτησα άδεια για λίγες ώρες και όταν επέστρεψα έδωσα στον εργοδότη μου την κλήτευση, υπογεγραμμένη από την Πταισματοδίκη με την σημείωση «Προσήλθε και κατέθεσε 18.05.11»

Ωστόσο οι ώρες απουσίας μου αφαιρέθηκαν από τον μισθό μου. Όταν ζήτησα εξηγήσεις, ο εργοδότης μου ισχυρίστηκε ότι δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώνει για τις προσωπικές μας υποθέσεις. Επέμενε μάλιστα ότι έχει αυτό το δικαίωμα.

Όταν όμως είσαι μάρτυρας σε μήνυση η προσέλευση είναι υποχρεωτική είτε αφορά το Δικαστήριο είτε το Πταισματοδικείο, αναγράφεται άλλωστε στην κλήτευση. Η εργάσιμη εκείνη μέρα καταβάλλεται πλήρης.

Πείσμωσα με την συμπεριφορά του. Όχι γιατί θα «σωθώ» με τα 50 ευρώ, όπως δεν θα «σωθεί» ούτε η επιχείρηση. Αλλά γιατί έχω σιχαθεί με αφορμή την κρίση να πρέπει να δεχόμαστε τόσες εκπτώσεις στα εργασιακά μας δικαιώματα και να είμαστε ευχαριστημένοι μάλιστα «που έχουμε δουλειά».
Έχω και μία δυσκολία πειθαρχίας στην άσκηση εξουσίας, όποτε ήταν αδύνατον να μην αντιδράσω.

Ζήτησα από τον δικηγόρο μου να του τηλεφωνήσει και κάλεσα το λογιστήριο να του επιβεβαιώσουν παρουσία μου ότι είναι υποχρεωμένος να μου καταβάλλει αυτές τις ώρες.
Ο λογιστής μου είπε ότι αν είχε ενημερωθεί για τον λόγο της απουσίας μου και όχι μόνο για τις ώρες δεν θα είχε τεθεί καν τέτοιο ζήτημα.

Η αλήθεια είναι ότι τους ανακάτεψα όλους στην εταιρεία αλλά….. το διασκέδασα.

Αυτό που δεν διασκέδασα ήταν η αντίδραση του άλλου εργοδότη που γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είχαν δικαίωμα να μου παρακρατήσουν χρήματα για την συγκεκριμένη περίπτωση.

Πρώην στέλεχος του ΚΚΕ και νυν μέλος του Συνασπισμού. Όταν ήταν υπάλληλος συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις απεργίες για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σε μία πορεία είχε μεταφερθεί σοβαρά χτυπημένος από τα ΜΑΤ στο νοσοκομείο.

Αχ, αυτή η μνήμη!

Καθόταν στο γραφείο του και δεν έλαβε καθόλου μέρος σε όλη αυτή την διένεξη. Κάποια στιγμή του ζήτησα να παρέμβει και μου είπε ότι δεν είναι εκείνος υπεύθυνος για το προσωπικό.
Θα τρίζουν τα κόκκαλα του μπάρμπα-Μαρξ με κάτι αριστερούς σαν εσένα, απάντησα και έφυγα από το γραφείο.

Πληρώθηκα κανονικά, εννοείται.

4 σχόλια:

  1. Έτσι να τα λέμε! Για την υποκρισία των δήθεν αριστέρων και ιδεολόγων αλλά τελικά φρικτά υποκριτών, μέχρι να πιάσουν την καλή! Ελάχιστη νοιάζονται αληθινά για τον άλλο, όλοι τον εαυτό τους και πως θα βολευτούν. Αυτή είναι η αλήθεια. Έχω γνωρίσει αρκετούς αριστερούς που μόλις έγιναν εργοδότες, υπήρξαν χειρότεροι και από δεξιούς, και δεν κάνω πλάκα! Απαράδεκτο που θα σου κρατούσαν χρήματα για τέτοιο λόγο. Αν π.χ. κάποιος δικός σου χτυπούσε και ήταν στο νοσοκομείο και έπρεπε να πας να τον δεις, θα σου ζητούσε χαρτί και πάλι; Μαλάκες!

    Σόρυ αλλά τελικά η τσιφουτιά σε περιόδους κρίσης, βγάζει μάτι..

    Ας σταματήσω να γράφω, δηλαδή άντε πια έλεος τόση υποκρισία. Εντέλει απανθρωπιά. Μπράβο που τα διεκδίκησες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ καλα εκανες και τα διεκδικησες, nefeli! Η αληθεια ειναι οτι υπαρχουν ορισμενοι που δυστυχως...'χαλανε τη πιατσα', αλλα ας μη γενικευουμε και ας μην απογοητευομαστε με τις λανθασμενες συμπεριφορες καποιων, που ομως δεν αντιπροσωπευουν αξιες και ιδεολογια των περισσοτερων προοδευτικων, οπως πιστευω.

    Καλη σου μερα και καλο μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χμμμμ, δηλαδη αν τυχει μια δυσκολη υποθεση και το δικαστηριο σε χρειαζεται καθημερινα για 1 μήνα, ο εργοδοτης σου θα πρεπει να σε πληρωσει 1 μηνιατικο χωρις εσυ να εχεις δουλεψει καθολου;
    Και αυτο το βαφτιζουμε εργατικο δικαιωμα;
    Αν η δικη γινονταν στην Αλεξανδρουπολη, μηπως ο εργοδοτης σου θα επρεπε να σου πληρωσει και τα οδοιπορικα;

    Πολυ περιεργους νομους εχετε στο Ελλαντα.
    Δεν απορω καθολου που προτιμαει καποιος να τα φαει στα μπουζουκια, παρα να ανοιξει μια επιχειρηση.

    Αν το δικαστηριο σε χρειαζεται και αν το δικαστηριο σε απασχολει σε εργασιμη ωρα, τοτε το δικαστηριο θα πρεπει να σε πληρωσει (ουσιαστικα αυτο ανεβαζει τα εξοδα της δικης που τα πληρωνει ο ενας απο τους αντιδικους).

    Τι φταιει ο καθε εργοδοτης να πληρωνει την ελληνικη δικαιοσυνη - η οποία κανει μνημοσυνο με ξενα κολλυβα (λεφτα) ;

    Χαιρομαι βεβαια που δεν εχασες εσυ τα χρηματα σου.
    Αλλα επ ουδενι θεωρω "εργατικο δικαιωμα" το να αναγκαζεται ο καθε εργοδοτης να πληρωνει τα κερατιατικα, καθε φορα που καποιοι τριτοι γουσταρουν να αντιδικησουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα Jolly Roger,το σκεφτηκα και εγώ.
    Απο τη στιγμή μάλιστα που η κλητευση ειναι υποχρεωτική και βασει του νομου θα υποστει κυρώσεις οποιος δεν παραστεί (120 ευρώ προστιμο)τότε η ελληνικη δικαιοσύνη οφείλει να πληρώνει τις μέρες απουσίας του εργαζομενου.

    Δεν διαφωνούμε.

    Ωστοσο κατι τετοιο δεν συμβαίνει και οποιος ανοιγει επιχείρηση και απασχολει προσωπικο πρεπει να ξερει τι και πως δικαιούται ενας εργαζομενος και ειναι υποχρωμενος να το εφαρμόζει ειτε συμφωνει ειτε διαφωνει ειτε του αρεσει ειτε οχι.
    Στην αντιθετη περιπτωση να μην απασχολει εργαζομενους.

    Προσωπικα δεν θα ειχα κανενα προβλημα να μην πληρωθώ εκεινη τη μερα, εφοσον μαλιστα επελεξα να ειμαι μαρτυρας. Ο νομος ομως μου δινει αυτο το δικαιωμα (απο τα ελαχιστα που εχω ως εργαζομενη στον ιδιωτικο τομεα) και δεν ειμαι διατεθημένη να το παραχωρισω.

    Με αυτα τα δεδομενα θεωρω το γεγονος οτι ηθελαν να μου παρακρατησουν τα χρηματα και με τετοιο τροπο μαλιστα, παραβιαση των δικαιωματων μου και επιεικως απαραδεκτο απο μερους τους.

    (ισως κανεις να μην δήλωνε μαρτυρας σε δίκη σε αυτον τον τόπο, αν του παρακρατούσαν χρήματα)

    Γεια σου Ελβα,
    Ειλικρινα πια δεν ξερω ποιοι ειναι οι "αντιπροσωπευτικοι εκπροσωποι" της καθε ιδεολογιας.
    Πολύ φοβάμαι οτι ο καθενας κοιταει την τσεπη του και τον εαυτο του εστω και αν ειναι μελος προοδευτικής παράταξης.
    Δεν ειναι η πρωτη φορα που συναντω τετοια περιπτωση και σε αλλους χωρους εκτος της δουλειάς μου.
    Η Road εχει δίκιο μιλώντας για υποκρισία.

    Kαλησπερα Road, μια χαρά τα είπες.
    Υποκρισία και θεωρία μεχρι να τεθει θέμα τσέπης.
    Η κριση δεν θα μας βγαλει μονο το ματι, αλλά θα μας εξαφανίσει και την ψυχή.

    Καλό μας μήνα και καλό καλοκαίρι, ελπιζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή