Ο σκύλος κατέστρεψε τη φωτογραφική μου μηχανή. Την δάγκωσε ακριβώς στον φακό. Αγνοώ πώς ακριβώς διαδραματίστηκε το έγκλημα. Τα παιδιά μου εξαφάνισαν τα ίχνη, προφανώς για να μην καταλάβω ότι έβαλαν και εκείνα το χεράκι τους με τον α ή β τρόπο.
Μετά από κάθε επεισοδιακή ζημιά θυμάμαι την ημέρα που τον έφερε σπίτι ο πρώην, 2 μηνών κουτάβι. Ήθελα διακαώς να δείξω την ανοιχτή πόρτα και στους δύο. Κατάφερα τελικά να την δείξω, στο δίποδο, περίπου ένα χρόνο αργότερα.
Το διάστημα της κοινής συμβίωσης του πρώην συζύγου με το τετράποδο ήταν μάλλον σενάριο κακόγουστης αμερικάνικης ταινίας.
Το τετράποδο ποτέ δεν τον αποδέχτηκε, τον ανεχόταν από φόβο περισσότερο και μην έχοντας άλλη επιλογή. Μία φορά τον είχε δαγκώσει και την επομένη εντελώς κατά λάθος η εξώπορτα έμεινε ανοιχτή και το τετράποδο χάθηκε για αρκετή ώρα. Ευτυχώς το βρήκαμε γιατί ούτε εγώ αλλά ούτε τα παιδιά θα του το συγχωρούσαμε ποτέ.
Ο σκύλος με προστάτευε. Στεκόταν στα πόδια μου και γρύλιζε όταν ένιωθε την παραμικρή αρνητική ενέργεια.
Τα σκυλιά αντιλαμβάνονται καταστάσεις και συναισθήματα λόγω της δυνατής τους όσφρησης. Δεν θυμάμαι ακριβώς πόσες χιλιάδες φορές είναι πιο δυνατή από την ανθρώπινη. Πολύ θα ήθελα να ξαναδιαβάσω εκείνο το ποστ που τα ανέφερε αναλυτικά αλλά το μπλογκ έχει κλείσει.
Παλιά ξινά σταφύλια που ευτυχώς σπανιότατα θυμάμαι. Ο σκύλος όμως μάλλον ποτέ δεν ξέχασε.
Ο πρώην έφερε κάτι πράγματα των παιδιών χθες βράδυ. Ο σκύλος στάθηκε δίπλα μου με όρθια την ουρά, το κεφάλι και τις τρίχες της ραχοκοκαλιάς και δεν σάλεψε από κοντά μου αρκετή ώρα αφότου είχε φύγει.
Ο ανθρωπος διαθετει 1 εκατομυριο οσφρητικα κυταρα, ο σκυλος απο 125 εως 300 εκατομμυρια, αναλογα με την ρατσα. Οσο πιο μακρυα η μυτη, τοσο περισσοτερα οσφρητικα κυταρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κεντρο της οσφρησης καταλαμβανει 1% στον ανθρωπινο εγκεφαλο και 10% στον σκυλισιο.
Το κεντρο της οσφρησης ειναι συνδεδεμενο με το κεντρο της γευσης και στα 2 ειδη. Αλλα στον σκυλο, η αλληλεπιδραση οσφρησης - γευσης ειναι πολυ δυνατοτερη.
Αν ριξουμε 1 κουταλακι του γλυκου αλατι σε μια λιμνη σαν την Μεγαλη Πρεσπα (και αναδευσουμε καλα ολη την λιμνη), ο σκυλος θα μπορεσει να γευτει (η να οσφρανθει αν θελεις) την διαφορά που δημιουργησε αυτη η ποσοτητα αλατιου. Και αν δεν εχουμε αναδευσει 100% ομοιογενως, θα μπορεσει να μας πει και σε ποια οχθη της Μ. Πρεσπας ριξαμε το αλατι στην λιμνη.
Φυσικα, αυτο ισχυει και για οποιαδηποτε αλλη ουσια, οχι μονο αλατι.
Ο ανθρωπος διαθετει 2 ματια ετσι ωστε να μπορει να βλεπει 3διαστατα, αλλα μονο μια μυτη. Ο ανθρωπος μπορει μονο να αποφανθει, αν μια οσμη υπαρχει η οχι.
Ο σκυλος αντιθετα διαθετει 2 ματια ΚΑΙ δυο μυτες. Ο σκυλος βλεπει 3διαστατα, αλλα και *μυριζει* 3διαστατα. Ο σκυλος αναγνωριζει εναν ολοκληρο κοσμο - αυτον των οσμων.
Ο κοσμος των οσμων ειναι ενας παραλληλος κοσμος, στον οποιο εμεις ειμαστε παραλυτοι και τυφλοι - δηλαδη αναπηροι. Με την μισαλλοδοξια και τον εγωισμο που μας κατεχει, νομιζουμε οτι ο "οπτικος" κοσμος ειναι ο μονος πραγματικος / σημαντικος. Η πραγματικοτητα ομως μας γελαει στα μουτρα.
Υπαρχουν παμπολλα - και σημαντικοτατα - πραγματα που ειναι αυτονοητα και λογικα για τον σκυλο που μπορει να μυρισει. Ειναι ομως ανεξηγητα και αορατα για τον "τυφλο" ανθρωπο.
Το μικροδευτερολεπτο κατα το οποιο βλεπουμε εναν αλλο ανθρωπο, ο εγκεφαλος μας εκτελει δεκαδες διεργασιες. Μια απο αυτες ειναι να δωσει διαταγη για να παραχθει ενα "κοκτεηλ" ορμονων που χαρακτηριζει τοσο εμας, οσο και τον απεναντι. Αλλιως τον φιλο, αλλιως τον εχθρο, αλλιως τον συμπαθη, αλλιως τον αντιπαθη κ.ο.κ.
Αυτο το κοκτεηλ ορμονων περναει απο τους πορους του δερματος μας και διαχεεται στον χωρο που μας περιβαλλει.
Η ολη διαδικασια απο το να δουμε καποιον μεχρι να φτασουν οι οσμες (εκεινες που παρηγαγε ο εγκεφαλος μας ειδικα γι αυτον) στην μυτη του διαρκει μολις 0.8 δευτερολεπτα!!
Ο σκυλος ξερει - περα απο καθε αμφιβολια - ποιον συμπαθεις, ποιον αντιπαθεις, ποιον φοβασαι, ποιον βρισκεις ελκυστικο κλπ. κλπ. κλπ. Στον ανθρωπο μπορεις να πεις ψεματα, τον σκυλο δεν μπορεις να τον ξεγελασεις για τα αισθηματα σου.
Και επειδη σε θεωρει "ομαδα του", φερεται καθε φορα αναλογα με τις οσμες που θα παραγει το δικο σου σωμα.
(συνεχεια απο το προηγουμενο, γιατι ο μπλογγερ δεν με αφηνει να γραψω τα διπλοσεντονα οπως τα θελω ;-) )
ΑπάντησηΔιαγραφή* * * *
Εχουν εκπαιδευσει σκυλια ωστε να μυριζουν ΕΝΑ καρκινικο κυταρο σε ανθρωπο. Το καρκινικο κυταρο παραγει καποιες ορμονες, οι οποιες με την σειρα τους παραγουν καποιες οσμες, τις οποιες ανιχνευει ο σκυλος.
Καμμια αλλη διαγνωστικη μεθοδος δεν μπορει να ανιχνευσει ενα και μοναδικο κυταρο.
Δεν ξερουμε τι ακριβως ειναι αυτο που μυριζει ο σκυλος. Γεγονος ειναι ομως οτι ο σκυλος σου ειναι η πιο εγκαιρη διαγνωση καρκινου που θα μπορουσες ποτε να εχεις.
Αν ηξερες και να τον ακουσεις οταν σου μιλαει ...
* * * *
Υπαρχουν σκυλια που εχουν εκπαιδευτει ωστε να αναγνωριζουν μια κριση επιληψιας *πριν* αυτη εκδηλωθει. Παλι με τις οσμες.
Τα σκυλια αυτα συνοδευουν ΠΑΝΤΟΥ και ΠΑΝΤΑ τον ανθρωπο τους. Η πανακριβη εκπαιδευση τους αλλα και η διατροφη τους πληρωνεται απο το γερμανικο συστημα Υγειας.
Τα σκυλια εχουν ειδικη ταυτοτητα ωστε να τους επιτρεπεται να μπαινουν ΠΑΝΤΟΥ, ακομα και σε χασαπικα, φουρνους, σινεμα και αεροπλανα.
Παμπολλες φορες εχω σκεφτει να παραστησω τον επιληπτικο, ωστε να μπορεσει ο σκυλος μου να με συνοδευσει στο αεροπλανο ;-)
(φυσικα απαιτειται ειδικο διαβατηριο, δεν μπορεις απλα να το ισχυριστεις).
* * * *
Το ιδιο οπως με την επιληψια ισχυει και για τον διαβητη. Το σκυλι μυριζεται 10' πιο πριν το αν κινδυνευεις να παθεις υπο- ειτε υπεργλυκαιμια. Με ενα γαυγισμα εχεις αρκετο χρονο να παρεις τα καταλληλα χαπια και να αποφυγεις την κριση.
* * * *
Ειναι αρκετα αυτα, η μηπως χρειαζεσαι κι άλλα; ;-)
Υ.Γ. Αυτη ηταν η 2η αποπειρα να γραψω το ως ανω διπλοσεντονακι. Την 1η την εφαγε ο μπλογγερ και αναγκαστηκα να την ξαναγραψω απο μνημης :-(
Ουουουουπς, λαθος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγραψα οτι "το καρκινικο κυταρο παραγει ορμονες, τις οποιες ανιχνευει η μυτη του σκυλου". Αυτο ειναι λαθος.
Το σωστο ειναι οτι το καρκινικο κυταρο εχει διαφορετικο μεταβολισμο απο τα κανονικα. Τα προιοντα του διαφορετικου μεταβολισμου "μυριζουν" αλλιως και ετσι μπορει ο σκυλος να ανιχνευσει το ενα και μοναδικο καρκινικο κυταρο.
Η σπουδαιότητα των σκυλο οσμών θα μπορούσε να είναι ο τιτλος των σχολίων σου ή η αλάθητη σκυλο οσφρηση;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαλλον όμως είναι ανεξάντλητοι οι τίτλοι και τα επίθετα που αφορούν αυτό το πλάσμα.
0,8 δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να αντιληφθεί μία κατάσταση ενώ εμεις, το εξυπνότερο ον (υποτιθεται) μπορεί να μην το καταλάβουμε ποτε. Σκέτη απογοήτευση ειμαστε.
Μακάρι να μπορούσαμε να διαβάσουμε όλα τα μηνύματα που στέλνει, θα ειχαμε γλυτώσει από πολλούς μπελάδες.
Αυτές τις πληροφορίες έψαχνα:)Σε ευχαριστώ. (πώς θυμάσαι τόσες λεπτομέρειες!)
Τα είχα διαβάσει, κάποτε, διαθέτω όμως μνήμη ψαριου, αλλά ευτυχώς έχω σκύλο:)
Μονο με συνοδεια σκυλου την επομενη φορα για..
ΑπάντησηΔιαγραφήκυνηγι νεου (και καλυτερου, ευχομαι!) διποδου! ;))
Εισαι απίστευτη! :)))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είχα ποτέ σκύλο, φαντάζομαι ότι ισχύουν όσα έχουν περιγραφεί, αλλά, σας διαβεβαιώνω από την εμπειρία μου, ούτε οι γάτες πάνε πίσω, στο ότι νιώθουν τον 'παρείσακτο' με τη μία, σε αντίθεση με εμάς που λειτουργούμε με τη λογική και την κοινωνικότητα, μπορεί να μην είναι άμεσα επιθετικές ή στο πλευρό μας -όπως μάλλον είναι ένα σκυλί- αλλά αλοίμονο αν δεν χωνέψουν κάποιον/α ούτε από ψεύτικα χάδια ή λόγια ξεγελιούνται... ούτε τίποτα πιάνει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δική μου (ύστερα από πολλά χρόνια συγκατοίκησης)αντιδρά μέχρι και στο τηλέφωνο, γκρινιάζει μέχρι να το κλείσω, αν δε γουστάρει αυτόν που είναι στην άλλη πλευρά, ενώ κοιμάται δίπλα ακόμη και σε φιλοξενούμενους για πρώτη φορά στο σπίτι μας, αν τους εμπιστευτεί, και δεν πέφτει έξω, ποτέ, μα ποτέ!
Yota η αναφορά σου στις γάτες μου θυμισε τον Όσκαρ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Όσκαρ μένει σε μια κλινική και συντροφεύει τους ετοιμοθάνατους. Προφανώς είναι αλάθητος γιατι το προσωπικό καλεί τους συγγενείς του ασθενή όταν ο Οσκαρ πηδάει στο κρεββάτι τους.
Αξιοθαυμαστο να διαισθάνεται την στιγμή του τέλους, αλλα εδω που τα λέμε δεν θα ήθελα να έχω μία τετοια γάτα.
:)