31 Ιουλίου 2011

Η πλατεία

Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε, χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια, μόνο τρόπο να κοιτάνε.






21 Ιουλίου 2011

Ο Σωτήρης



Γεια σας, είμαι ο σκύλος που σας γάβγιζε

Κάτι συνέβη στην οδό Βουκουρεστίου αυτές τις ημέρες


Η ιστορία του Σωτήρη, του αδέσποτου σκύλου που έζησε για χρόνια στην οδό Βουκουρεστίου, αξίζει τον κόπο. Και για το σκύλο αλλά κυρίως για τους ανθρώπους. Αυτό το σκυλί, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, το συμπάθησαν πολλοί στα τόσα χρόνια που έζησε πάντα στον ίδιο δρόμο, αλλά το αγάπησε ένας άνθρωπος του μεροκάματου και του μόχθου. Ο θυρωρός της πολυκατοικίας, που στεγάζεται το υποκατάστημα της τράπεζας HSBC.

Είχε τη φροντίδα του καθημερινά, το νεράκι του, το φαΐ του, το χαλάκι του, το λουράκι του για το καλαζάρ, κι ας τα άκουγε από τους συνήθεις περίεργους που του γκρίνιαζαν γιατί ο Σωτήρης γάβγιζε και λέρωνε τα πεζοδρόμια. Είχε τη φροντίδα του σκύλου τα τελευταία χρόνια. Πρώτα το αδέσποτο το φρόντιζε ένας υδραυλικός της περιοχής, ο Σωτήρης τού είχε μεγάλη αδυναμία, αλλά πέθανε αιφνιδίως και πρόωρα. Ο κύριος Γιώργος, λοιπόν, ανέλαβε το σκυλί και, για να λέμε την αλήθεια, του Σωτήρη δεν του έλειψε τίποτα.

Κι όταν πριν από μερικούς μήνες, την άνοιξη, ο Σωτήρης είχε βαρύνει, ο άνθρωπος αυτός με το μισθό του μετρημένο, πήρε τον Σωτήρη, τον πήγε σε κτηνίατρο κι όταν του διαγνώστηκε καρκίνος, πλήρωσε για την ευθανασία του, για να μην υποφέρει το αδέσποτο, και στη συνέχεια έψαξε και βρήκε τον τρόπο για να μην πετάξει τον Σωτήρη στα σκουπίδια. Πλήρωσε και την αποτέφρωσή του!
Και γέμισε τη Βουκουρεστίου με ένα ευαίσθητο κειμενάκι (αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία), για να μάθουν οι περίοικοι πως ο Σωτήρης έφυγε…

Υ.Γ. Αυτά ο θυρωρός. Ο κοσμηματοπώλης Πενθερουδάκης, τώρα. Άδειασε  την κεντρική προθήκη στο κατάστημά του κι έβαλε σε ασημένια κορνίζα το κειμενάκι για την απώλεια του Σωτήρη, που τον είχε παρέα του τόσα χρόνια, έτσι για να το βλέπουνε κυρίως όσοι επιφυλάσσουν στα αδέσποτα τη σκληρότητα που δεν αξίζει κανένα ζωντανό… Και προσβάλλουν την ιδιότητα του Ανθρώπου.

  της Ιωάννας Μάνδρου

Ο Σωτήρης και η πίτσα

…Στο Έβερεστ παίρνω μια κόκα-κόλα, παραγγέλνω δυο κομμάτια πίτσα στο ταμείο. Ένα κομμάτι πίτσα, λέει δίπλα μου μια κοπέλα. Δίνω το χαρτί, μου βάζουν τις δυο τελευταίες πίτσες στη σακούλα. Η δικιά μου; λέει η κοπέλα, μόλις τελείωσαν. Κοιταζόμαστε με αμηχανία. Θέλω να της δώσω τη μία, έτσι κι αλλιώς πολλές είναι για μένα, να της πω δεν πειράζει, να τις μοιραστούμε, ορίστε πάρε, μπερδεύομαι, δεν μπορώ να πω το πιο απλό πράγμα στον κόσμο, βουβός με χαμηλωμένα μάτια έχω φτάσει ήδη έξω, περπατάω, κι άλλες ενοχές. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο δύσκολο είναι να μιλήσεις στους ανθρώπους. Αποκλεισμένα νησιά στο πέλαγος.

Στον πεζόδρομο στη Βουκουρεστίου πετάω τις πίτσες στο καλάθι με τα σκουπίδια, όπως είναι στη σακούλα. Έξω απ’ την τράπεζα κοιμάται ο γνωστός κοπρίτης, μόλις φτάνω δίπλα του σηκώνει το κεφάλι, το κουνάει βαριεστημένα, σημείο αναγνώρισης. Γυρνάω πίσω στο πράσινο καλάθι απορριμμάτων, σηκώνω το μανίκι, φτάνω τη σακούλα. Του βάζω τις πίτσες μπροστά στη μούρη. Με κοιτάει με καχυποψία. Όχι, όχι, διαμαρτύρομαι, δεν είναι για τα σκουπίδια, απλώς μου κόπηκε η όρεξη. Συνεχίζω, σκέφτομαι ξαφνικά, αν είναι κάποιος από πίσω και με παρακολουθεί όλη αυτή την ώρα, τι θα σκέφτεται, με πιάνουν τα γέλια. Μια παρέα αγόρια και κορίτσια κατεβαίνουν χαρούμενα από την Ακαδημίας, με βλέπουν να περπατάω με δυο σακούλες εφημερίδες και να γελάω μόνος μου και με κοιτάνε περίεργα. Α, δεν είναι τίποτα, θέλω να τους πω, Σάββατο βράδυ στην πόλη...

(* Απόσπασμα από το editorial στην AΤΗΕΝS VOICE γραμμένο στις 9 Μαρτίου του 2006)

του Φώτη Γεωργελέ

13 Ιουλίου 2011

"Λάθος" νομοσχέδιο

Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους και αφού άνθρωποι είναι οι υπεύθυνοι υπάλληλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έκαναν ένα "λαθάκι".
Δημοσίευσαν λάθος νομοσχέδιο!

Λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν οι φιλοζωικοί φορείς, ζητώντας την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ζώα, ένα νέο email απεστάλη από το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΘΕΜΑ: -ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ- ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ».

Την ίδια περίπου ώρα και χωρίς καμία εξήγηση αποσύρθηκε, από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου, το κείμενο που είχε προκαλέσει αναστάτωση στη φιλοζωική κοινότητα.

Τα ερωτηματικά που εγείρονται από την δημοσιοποίηση «λάθος» κειμένου είναι πολλά. Μεταξύ αυτών:

- Ποιος και για ποιο λόγο είχε συντάξει μια πρόταση, η ψήφιση της οποίας «θα σηματοδοτούσε το τέλος του εθελοντισμού και θα έστελνε στο δρόμο αμέτρητα κατοικίδια»;

- Για ποιο λόγο η πρόταση αυτή συνοδευόταν από δική της αιτιολογική έκθεση;

- Υπήρχε πρόθεση, ή ανθρώπινο λάθος στην αρχική αποστολή «λάθος» νομοσχεδίου καθώς και στην ανάρτησή της, στην ιστοσελίδα του υπουργείου;

- Γιατί χρειάστηκαν έξι μέρες έντονων διαμαρτυριών από τη φιλοζωική κοινότητα και εκτεταμένων ρεπορτάζ από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ προκειμένου οι υπεύθυνοι να ανακαλύψουν ότι το κείμενο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα δεν ήταν το ορθό;

- Και τέλος ποιο είναι πραγματικά το κείμενο που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο;

Τα φιλοζωϊκά σωματεία ζητούν πλέον διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς και επιβολή κυρώσεων στους υπαλλήλους που ευθύνονται για την περίεργη αυτή υπόθεση που συντάραξε την φιλοζωική κοινότητα και έβλαψε την εικόνα της πρώην υπουργού, κας Μιλένας Αποστολάκη.

Μένει τώρα να μελετήσουν το πραγματικό νομοσχέδιο και να καταθέσουν τις προτάσεις και παρατηρήσεις τους επ’ αυτού, στον νέο υφυπουργό κο Γιάννη Δριβελέγκα –εφόσον φυσικά αυτό είναι που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

Σχετικό άρθρο από την Ελευθεροτυπία εδώ καθώς και η συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χθες οι τρεις δευτεροβάθμιοι φιλοζωικοί φορείς, με φόντο ένα πανό: 
"Ριζική βελτίωση, αλλιώς απόσυρση του νομοσχεδίου"

11 Ιουλίου 2011

Νέο νομοσχέδιο

 Το νέο φιλοζωικό νομοσχέδιο θέτει ουσιαστικά τους φιλόζωους στην παρανομία.
Είναι να απορεί κανεις σε αυτή τη χώρα που ζούμε.
Ενδιαφέρεται κανείς να προχωρήσουμε και να εξελιχτούμε ή τελικά όλα οδηγουν πίσω ολοταχώς;

Παραθέτω και μία σχετική ανάρτηση του Περαστικού

Λόγω ραγδαίων εξελίξεων κοινή συνέντευξη Τύπου πρόκειται να πραγματοποιήσουν την Τρίτη 12 Ιουλίου 3 Φιλοζωϊκές Ομοσπονδίες*, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς.

Ο προβληματισμός των φιλοζωικών σωματείων και εθελοντών ήταν έντονος από την πρώτη στιγμή που ήρθε στη διαβούλευση το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο για «την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό».

Το αρχικό νομοσχέδιο αποδείχτηκε άνισο, επιπόλαιο και προβληματικό. Η συμμετοχή του κόσμου στη διαβούλευση ήταν πέρα από κάθε αναμενόμενο και τα περισσότερα σχόλια

α) εξέφραζαν απογοήτευση για την μη απαγόρευση πώλησης ζώων σε καταστήματα κατοικιδίων και
β) ζητούσαν να αποσυρθούν τα προτεινόμενα πρόστιμα διατήρησης περισσότερων των δύο ζώων σε διαμερίσματα ως παράλογα και επικίνδυνα.

Το προβλεπόμενο πρόστιμο των 300 ευρώ για κάθε ζώο -ακριβώς ίσο με αυτό της εγκατάλειψης- θα εξωθούσε σε σωρεία εγκαταλείψεων. Μάλιστα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την εγκατάλειψη των ζώων (δεν υπάρχει πρόβλεψη για άλλη λύση) το κατά κεφαλήν πρόστιμο θα διπλασιαζόταν.

Τα σωματεία διαμαρτυρήθηκαν έντονα στη διαβούλευση καθώς και σε συναντήσεις με την τότε υφυπουργό Μιλένα Αποστολάκη για τα πρόστιμα που στοχοποιούσαν τους φιλόζωους εθελοντές και η υφυπουργός τους διαβεβαίωσε για απόσυρση όλων των σχετικών προστίμων καθώς και για την απελευθέρωση του αριθμού ζώων συντροφιάς ανά διαμέρισμα, εφόσον τηρούνταν οι κανόνες υγιεινής και δεν υπήρχε διατάραξη κοινής ησυχίας.


Στο μεταξύ η υφυπουργός αντικαταστάθηκε και το νομοσχέδιο τροποποιήθηκε από «ικανούς» υπαλλήλους της διεύθυνσης κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΑΑΤ) κάπου ανάμεσα στην μεταβίβαση καθηκόντων από την κα Αποστολάκη στον νυν υφυπουργό κο Γιάννη Δριβελέγκα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι φιλοζωικές ομοσπονδίες, «στη μετά τη διαβούλευση εκδοχή ενός ήδη επιπόλαιου και προβληματικού σχεδίου νόμου, έχουν αφαιρεθεί βασικά σημεία του, που είχαν αρχικά χρησιμοποιηθεί ως «κράχτες» στην παραπλανητική επικοινωνιακή πολιτική του Υπουργείου».

Ειδικά ως προς το πρόστιμο διατήρησης πέραν των 2 ζώων συντροφιάς σε διαμερίσματα, αυτό όχι μόνο δεν αναιρέθηκε αλλά σχεδόν διπλασιάστηκε ( φτάνοντας στα 500 ευρώ ανά ζώο) ενώ το πρόστιμο της εγκατάλειψης παραμένει αμετάβλητο στα μόλις 300 ευρώ άπαξ!

Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου αναμένεται να σηματοδοτήσει το τέλος του εθελοντισμού, να στείλει στο δρόμο αμέτρητα κατοικίδια (που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα αδέσποτα), ενώ κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άλλα θα προκύπτουν από την απελευθέρωση της ερασιτεχνικής εκτροφής και το ανεξέλεγκτο εμπόριο.



* Οι τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες (Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού) με την στήριξη και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων προχωρούν σε κοινή συνέντευξη τύπου: αύριο (Τρίτη 12 Ιουλίου), στις 13.30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης, που βρίσκεται επί της οδού Ακαδημίας αρ. 50.

6 Ιουλίου 2011

διάλειμμα

ή μια αγκαλιά, αρκεί να είναι εκτός πλατείας!

(διακοπές χρειάζομαι γενικότερα, αλλά είναι απατηλό όνειρο για φέτος)

3 Ιουλίου 2011

Ομορφη πόλη


Το βίντεο αναφέρεται στα πρόσφατα γεγονότα. Είναι ντυμένο με το  τραγούδι του Γιώργου Σαρρή, που έγραψε για τον δολοφονημένο Αλέξη Γρηγορόπουλο.
Ευτυχώς αυτή τη φορά η αστυνομική βία που μετέτρεψε την διαδήλωση σε θάλαμο αερίων, δεν έχει στο ενεργητικό της άλλον έναν θάνατο.

Εχω επηρεαστεί τόσο πολύ  από τις εξελίξεις που αναρωτιέμαι πώς μπορεί η ζωή να συνεχίζεται στους συνηθισμένους ρυθμούς για τους περισσότερους.
Η "όμορφη" πόλη κάηκε άσχημα, για άλλη μία φορά, κάνοντας τον παράδεισο να φαντάζει ακόμα πιο μακρυά.


Ραγίζουν οι δρόμοι απόψε από θυμό,
φωνές, τρελλά πουλιά γυρεύουν ουρανό.
Ματάδες με πολιτικά στις άκρες κόβουν κίνηση
κολλάει η ανάσα στο βραχνό μου λαιμό,
βρωμάει το πρόσωπο μααλοξ και νερό,
κοιτάει με απορία το βράδυ και ψάχνει εξήγηση.

Σταδίου χαμηλά ακούω τρελλά ουρλιαχτά,
ληγμένα δακρυγόνα στα Εξάρχεια
το χέρι μου γερά μη χαθούμε, είναι ζόρι σου λέω
το νου σου στα στενά γίνεται ντου ξαφνικό
ρίχνουνε κρότου-λάμψης για εκφοβισμό,
το στόμα μου στεγνό, αγωνία και καπνό αναπνέω.